Fixa dokumentationen med user stories (del 1)

Läsare av teknisk dokumentation

User stories kan ge dig en flygande start när du ska skriva teknisk dokumentation, särskilt manualer av olika slag. Det gäller oavsett om det är grundläggande manualer till slutanvändare, integrationsinstruktioner eller installationsanvisningar.

Det här är första delen i en liten serie om hur du kan använda dig av user stories när du skriver din tekniska dokumentation.

Vad är ens en user story?

Är du osäker på vad en user story är? User stories är vanliga inom agil mjukvaruutveckling och beskriver en produkts funktioner ut ett användarperspektiv. Här är några exempel:

Som sjuksköterska vill jag kunna registrera en ny patient för att kunna föra journal.

Som administrativ personal vill jag ha tillgång till alla yrkeskategoriers kalendrar för att kunna göra tidsbokningar åt patienterna.

Som utvecklare hos kundföretaget vill jag kunna integrera produkten med andra system för att få ett smidigare flöde.

Om du vill läsa mer om user stories i agil mjukvaruutveckling så kan jag rekommendera den här artikeln.

Hur user stories hjälper dig att skriva agil teknisk dokumentation 

User stories löser flera problem kring dokumentationen, eftersom:

  • den beskriver vem användaren är, det vill säga vem du skriver för.
  • du vet vad användaren vill göra och varför.
  • den ger en struktur att utgå ifrån som följer användarens behov, istället för produktens delar. Du kan alltså börja i liten skala och sedan iterera dig framåt.

Jag förklarar den första punkten, den om att du vet vem användaren är, i texten nedan. De andra punkterna kommer jag att prata mer om i kommande bloggposter!

Punkt 1: Du vet vem du skriver för

I din user story står det tydligt vem som är den tänkta användaren. Varför är det bra för dokumentationen? Jo, det är så mycket lättare att skriva när du vet vem du skriver för. Det gör det enklare för dig att avgöra hur mycket bakgrundsinformation du behöver ta med, vilka termer du bör använda och hur du ska förklara något.

För vad du väljer att säga, och hur du ska säga det, beror till största delen på mottagaren. Inte på produkten. Eller det borde i alla fall göra det.

Om din produkt är en säkerhetsapp, hur skulle du beskriva den för din 5-åriga dotter, jämfört med en affärsbekant i samma bransch? Kommer du överhuvudtaget att använda samma ord?

Samma sak gäller om du ska beskriva hur man gör en linssoppa. När jag pratar matlagning med mina barn, så behöver jag säga att de ska skala löken och vilken siffra de ska vrida till på spisplattan. Det brukar däremot inte min man behöva höra.

Vi anpassar oss intuitivt till mottagaren av informationen, men då behöver vi först veta vem det är!

Gör det ännu enklare med personas

Att din user story berättar vilken typ av användare du riktar dig till är ett stort plus. Om du vill göra det ännu lättare att skriva så kan du tänka på en specifik person som du känner, som skulle kunna representera den användaren.

Till exempel, när jag skriver dokumentation som riktar sig till utvecklare så brukar jag tänka på min bror som är it-konsult. Vad skulle han behöva veta om han kom in som konsult här? Ibland funkar det bättre att tänka på en specifik kund som du har varit i kontakt med eller någon annan du känner.

Genom att använda den här typen av personas så kommer du instinktivt lägga dig på rätt nivå, och säga rätt saker.

Nästa del i serien om user stories kommer att dra fler paralleller till matlagning. 

Läs mer om agil teknisk dokumentation

Om du vill läsa mer agil teknisk dokumentation så kan jag rekommendera några tidigare blogginlägg:

Agil dokumentation – en oxymoron?
Agil dokumentation tips #2
Agil dokumentation tips #3

Eller har du svårt att överhuvudtaget få fram information till din tekniska dokumentation? Då ska du läsa Trick för att locka inforamtion ur utvecklare.

 

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Elbil

Läsa, förstå och komma ihåg?

Jag fattar inte varför vår elbil inte har växlar, jag erkänner. Förut tänkte jag att den var automatväxlad, men vet numera att så inte är fallet. Den har helt enkelt

Buffe med mat

Därför ska du skriva manualen som en buffé

Jag är en förespråkare av modulär teknisk dokumentation. Varför? För att det gör dokumentationen lättare att använda, lättare att skriva och framför allt lättare att uppdatera. Hur då? Modulärt julbord

Instruktioner för att laga soppa

User stories ger dig rätt instruktioner (del 2)

User stories visar vad er produkt faktiskt ska uträtta åt användaren. Eller snarare vad användaren vill göra. Du kan nu enkelt förstå vilka instruktioner som du behöver skriva. Välkommen till

Läsare av teknisk dokumentation

Fixa dokumentationen med user stories (del 1)

User stories kan ge dig en flygande start när du ska skriva teknisk dokumentation, särskilt manualer av olika slag. Det gäller oavsett om det är grundläggande manualer till slutanvändare, integrationsinstruktioner

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.