Agil dokumentation – en oxymoron?

Blixttal på Agila Sverige

Är ”agil dokumentation” är en motsägelse i sig själv? Den frågan ställde jag mig i ett blixttal som jag höll på konferensen Agila Sverige i maj 2019. (Skrolla ner om du vill se videon).

Kan dokumentation vara agil? Hur uppnår vi i så fall det?

Bakgrunden till mitt tal

Mitt intryck är att det finns relativt få teknikinformatörer på mjukvaruföretag, framför allt bland de mindre företagen. Det finns säkert många orsaker till det, men jag tror att en faktor är att det inte har funnits så mycket regulatoriska krav när det gäller mjukvara. Systematisk dokumentation har då varit ”nice to have” snarare än ”need to have”. I valet mellan att anställa ytterligare en utvecklare eller att ta in en teknisk skribent så har det känts rimligt att satsa på att hinna få fram fler efterlängtade funktioner snarare än att komma ikapp med dokumentationen. Fullt förståeligt.

Men situationen håller på att ändras. Förra året kom GDPR. Medicinteknisk mjukvara behöver CE-märkas och i många upphandlingar i offentlig sektor ställs krav både på att leverera teknisk dokumentation och att uppfylla kraven i ISO 27000-serien för informationssäkerhet. En systematisk och ändamålsenlig produktdokumentation kan också vara nödvändigt för att kunna skala upp verksamheten.

Utveckla metoderna för teknisk dokumentation

Är du en av dem som tänker att det är dags att ta tag i dokumentationen? Jag kan tänka mig att det inte är så lätt att veta i vilken ände du ska börja. Jag tror dessutom att många mjukvaruföretag inte ens vet att det finns en yrkesgrupp som har teknikinformation som profession. Att det finns någon som kan hjälpa er att gå i rätt riktning och leda er förbi de värsta fallgroparna. Därför ville jag prata om hur dokumentationen också, precis som utvecklingsmetoderna, kan utvecklas och bli mer agil.

Vill du veta vad jag sade? Titta på videon nedan! Den är knappt 10 minuter.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Skriva teknisk dokumentation i Word

Är inte Word gammalmodigt?

Är inte Word helt ute som manualformat? Det finns många avancerade verktyg för teknisk dokumentation. De flesta är xml-baserade som underlättar för single-sourcing, översättning och kanske continuous delivery. Just nu

Hacks för Rubiks kub

Vad vore livet utan hacks?

Jag älskar hacks av olika slag – knep och trick som förvandlar något svårt till något enkelt. Det kan handla om allt från att gnida paraffin på tröga byrålådor, till

Blixttal på Agila Sverige

Agil dokumentation – en oxymoron?

Är ”agil dokumentation” är en motsägelse i sig själv? Den frågan ställde jag mig i ett blixttal som jag höll på konferensen Agila Sverige i maj 2019. (Skrolla ner om

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.