Agil dokumentation tips #3: Den vanliga utvecklarmissen

Utvecklare är hårt drillade i att skriva generisk kod. Jag tycker mig se att det färgar även hur utvecklare skriver dokumentation. Men är generisk text bra?

Fördelar med generisk text

Självklart är generisk text till viss del bra. Förmågan att lyfta blicken är användbar. Om du skriver modulär dokumentation, där du vill kunna återanvända vissa block på flera ställen i dokumentationen – kanske till och med för olika produkter – ja då gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Då kan det vara lockande att skriva ”Så använder du produkten” istället för ”Så använder du Alfagrej” och ”Så använder du Betagrej”. Ska texten dessutom översättas så är det extra smidigt att generalisera, eftersom texten då bara behöver översättas en gång.

Men, det du ska ha klart för dig är att generaliseringen är smidig för dig. Inte för läsaren.

Nackdelar med generisk text

För läsaren är ordet ”produkt” en abstraktion, en variabel som ska bytas mot respektive produktnamn – Alfagrej, Betagrej, Gammagrej. Läsaren måste alltså själv stanna upp och i huvudet byta ut ”produkt” mot rätt namn. Det är alltid jobbigare för läsaren att tolka ”produkten” jämfört med ”Alfagrej”. Och ju fler generaliseringar du gör, desto mer svårläst blir texten.

När jag granskar texter är den här typen av formuleringar lite kluriga. För de är ju inte fel. Det är helt korrekt att skriva ”produkt”. Men korrekt är inte samma sak som bra.

Du kan se det som en glidande skala – en slider. Drar du åt höger blir det mer abstrakt, drar du åt vänster blir det mer konkret. Till höger hittar du ord som levande varelse eller material. Till vänster hittar du Fido eller björkträ.

Försök att dra din slider så långt åt det konkreta hållet som möjligt.

Vill du lära dig att skriva manualer?

Den 19 augusti släpper jag min nya webbkurs: Skriv en manual
Du får lära dig en effektiv och systematisk metod och får personlig feedback på din nya manual!
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Lätt att lära och svårt att bemästra

Ett känt mantra inom spelindustrin är att spelen ska vara ”Easy to learn och difficult to master”, även kallat Bushnells lag. Målet är att du ska tycka att är spelet

Docs like code

Vill du hantera dokumentationen som kod?

Jobbar du på ett mjukvaruföretag? Funderar du på hur ni skulle kunna organisera och hantera er tekniska dokumentation på ett smart sätt? Då kanske konceptet Docs like code kan vara

Skriva teknisk dokumentation i Word

Är inte Word gammalmodigt?

Är inte Word helt ute som manualformat? Det finns många avancerade verktyg för teknisk dokumentation. De flesta är xml-baserade som underlättar för single-sourcing, översättning och kanske continuous delivery. Just nu

Hacks för Rubiks kub

Vad vore livet utan hacks?

Jag älskar hacks av olika slag – knep och trick som förvandlar något svårt till något enkelt. Det kan handla om allt från att gnida paraffin på tröga byrålådor, till

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.