Skriver du med absorptionsmetoden?

skriv lättläst

Distraherade läsare får sämre arbetsminne

Dagens läsare är distraherade och splittrade i sin uppmärksamhet. De får därmed högst begränsade arbetsminnen. Därför behöver du hjälpa dem med att hålla den röda tråden mellan olika meningar.

Så i föregående mening borde jag, om jag ska följa mina egna råd, ha hjälpt dig lite ytterligare genom att skriva ”läsaren” istället för ”dem”. För om du är lite ofokuserad när du läser så är det inte säkert att du kommer ihåg vem ”dem” egentligen syftar på. Och om läsarna måste gå tillbaka och kolla, ja då har du förmodligen tappat dem redan. Läsarna alltså.

Hinder i texten stoppar distraherade läsare

Av samma anledning, det vill säga för att inte tappa din läsares uppmärksamhet, bör du undvika alla slags förkortningar i din text. För även om det är självklart att pga betyder på grund av så lägger du jobbet på läsaren att göra den översättningen i huvudet. Det må så vara att det inte finns någon risk för feltolkning, men det är likt förbannat ett abstraktionslager som stoppar upp läsningen. Och då krävs det inte mycket för att läsaren ska klicka upp en annan flik, söka ett annat dopaminpåslag.

Jag brukar därför tänka att jag ska skriva så lättläst att läsaren bara absorberar texten utan att alls behöva tänka på läsningen.

Passar metoden dig?

Men är absorptionsmetoden för alla? Självklart inte. Det beror helt på vilken inställning du har till att skriva. Låt oss ta redan på det! Vilket påstående stämmer bäst in på dig?

A. Jag vill att läsaren lätt ska orka läsa det jag har skrivit och dessutom förstå och komma ihåg innehållet.

B. Jag vill skriva en braindump så att jag har ryggen fri sedan. Det står ju där. Och det är väl inte bara jag som ska anstränga mig?

Adjust accordingly.

Vill du läsa mer om läsbarhet?

Jag har tidigare skrivit om läsbarhet i följande blogginlägg:

Läsbarhetsindex skapar kontakt
Ordstaplingsrekord eller lättläst text?

Extra bonus!

Om du inte tycker att det räcker som motivation att läsaren ska läsa klart din text och förstå den, så läste jag nyss i ett inlägg av Mikael ÅkerbergPlease copy me att du dessutom kommer att framstå som mer intelligent!


Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Elbil

Läsa, förstå och komma ihåg?

Jag fattar inte varför vår elbil inte har växlar, jag erkänner. Förut tänkte jag att den var automatväxlad, men vet numera att så inte är fallet. Den har helt enkelt

Buffe med mat

Därför ska du skriva manualen som en buffé

Jag är en förespråkare av modulär teknisk dokumentation. Varför? För att det gör dokumentationen lättare att använda, lättare att skriva och framför allt lättare att uppdatera. Hur då? Modulärt julbord

Instruktioner för att laga soppa

User stories ger dig rätt instruktioner (del 2)

User stories visar vad er produkt faktiskt ska uträtta åt användaren. Eller snarare vad användaren vill göra. Du kan nu enkelt förstå vilka instruktioner som du behöver skriva. Välkommen till

Läsare av teknisk dokumentation

Fixa dokumentationen med user stories (del 1)

User stories kan ge dig en flygande start när du ska skriva teknisk dokumentation, särskilt manualer av olika slag. Det gäller oavsett om det är grundläggande manualer till slutanvändare, integrationsinstruktioner

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.