Ordstaplingsrekord eller lättläst text

Nedladdningshastighetsprioriteringsprincip

Nedladdningshastighet. Sökmotor. Teknikinformation.

I svenskan är det vanligt med sammansatta ord. Det innebär att vi kan bilda helt nya ord genom att sätta ihop två eller flera enskilda ord. Det finns egentligen ingen övre gräns för hur många ord du kan foga samman inom ramen för svensk grammatik. Läsförståelsen sätter däremot stopp ganska tidigt.

Inom mjukvarubranschen kommer det ständigt nya ord och därmed också nya sammansättningar. Till vardags använder vi gärna engelska termer insprängt i svenskan (”Har du printat listan med buggar?”), så när vi ska skriva orden lite mer formellt känns de ovana. Ofta både för skribenten och för läsaren.

För att göra texten så lätt att läsa som möjligt trots nya och ovana termer, kan du hålla dina sammansatta ord under uppsikt. Om du kommer på dig själv med att skriva programvarufelsåtgärder och bildbehandlingsmjukvara så det dags att stanna upp. Blir det lättare att till sig innebörden om du delar upp dem?

Prova istället åtgärder för programvarufel, eller kanske ännu hellre åtgärder för fel i programvara. Och kan mjukvara för bildbehandling, eller kanske mjukvara för behandling av bilder vara tydligare?

Gör det inte svårare än det är.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Skriva teknisk dokumentation i Word

Är inte Word gammalmodigt?

Är inte Word helt ute som manualformat? Det finns många avancerade verktyg för teknisk dokumentation. De flesta är xml-baserade som underlättar för single-sourcing, översättning och kanske continuous delivery. Just nu

Hacks för Rubiks kub

Vad vore livet utan hacks?

Jag älskar hacks av olika slag – knep och trick som förvandlar något svårt till något enkelt. Det kan handla om allt från att gnida paraffin på tröga byrålådor, till

Blixttal på Agila Sverige

Agil dokumentation – en oxymoron?

Är ”agil dokumentation” är en motsägelse i sig själv? Den frågan ställde jag mig i ett blixttal som jag höll på konferensen Agila Sverige i maj 2019. (Skrolla ner om

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.