Läsa, förstå och komma ihåg?

Elbil

Jag fattar inte varför vår elbil inte har växlar, jag erkänner.

Förut tänkte jag att den var automatväxlad, men vet numera att så inte är fallet. Den har helt enkelt inga växlar. Och jag fattar inte hur det kan komma sig.

Men det går bra att köra elbilen ändå. Jag måste inte veta hur motorn – eller den obefintliga växellådan – fungerar. Jag måste bara veta hur man kör bilen.

Vad har elbilens motor med manualer att göra?

Ett vanligt feltänk när vi skriver manualer är vi vill förklara hela funktionaliteten för användaren, i tron att om användaren förstår systemet, så kan hen själv välja hur hen vill använda det.

Det är en god tanke, men det lägger väldigt mycket ansvar och jobb på användaren.

Teori om kokkonst eller ett enkelt recept

Jämför med om vi skulle tänka likadant när det kom till matlagning. Istället för ett vanligt ”gör så här”-recept så skulle då läsaren få veta vilken koagulationstemperatur fiskens protein har, smältpunkten för fettet i lammkotletten samt hur mycket fibrer och vitaminer som paprikan, gurkan och sockerärterorna innehåller.

Då kunde ju läsaren själv kan välja hur mycket av varje ingrediens som borde ingå för ett lämpligt näringsinnehåll, samt räkna ut lämplig värme för ugn och stekpanna. Och så vidare.

Läsa, förstå och komma ihåg allt

Med ett sådant upplägg skulle du definitivt utbilda läsaren, som skulle bli mer självständig och fri framöver, men receptet (manualen) skulle bli lång och måste läsas från A till Ö för att vara användbar.

Läsaren måste dessutom verkligen läsa, förstå och komma ihåg allt för att därefter kunna dra rätt slutsatser och applicera dem på sin matlagning. Det är inte lite det.

Learning by doing

Ett lättare, och vanligare, alternativ är helt enkelt att ange vilka mängder av ingredienserna som rekommenderas och därefter skriva en steg för steg-instruktion med en föreslagen tågordning. Som ett vanligt recept.

Efter att ha lagat ett antal maträtter brukar sedan de flesta förstå principen för tillagning och kan därefter laga mat mer fritt.

Beskriva produkten eller förklara hur man gör?

Hur ser era manualer ut idag? Redogör de för hur systemet är uppbyggt och vad som händer om användaren klickar på olika knappar?

Eller hjälper de användaren att nå sina mål genom enkla steg-för-steg-instruktioner?

Du kan läsa mer om skillnaden mellan produktcentrerad och användarcentrerad manual i ett tidigare inlägg.

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

förädla din braindump

Förädla din braindump

Braindumps kan vara en guldgruva Nu kanske du som känner mig börjar undra om jag har slagit hårt i huvudet? I alla fall du som hört mig beklaga mig över

Gör dina tabeller lättlästa

Tabellen är teknikinformatörens bästa vän. Men bara om du gör den lättläst. Ett vanligt problem är att tabellen inte innehåller någon luft alls. Kanske i ett försök att spara plats?

Zooma lagom mycket

Lilla skärmdumpsskolan del 5: Anpassa storleken

Ibland visar du bara en liten detalj i bilden, ibland behöver du visa hela fönstret. Men hur stor och inzoomad bör bilden egentligen vara? Följ tips nummer fem i lilla skärmdumpsskolan

Undvik stötande innehåll

Lilla skärmdumpsskolan del 2: Visa rätt data

Ofta behöver vi som skriver manualer ta skärmdumparna i någon slags test- eller QA-miljö för att hinna få manualen klar innan mjukvaran går i produktion. Och vi har nog alla

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.