Det kan kännas svårt att hitta en bra struktur när du ska sätta igång och skriva din manual. Var ska du egentligen börja?
Om du är en skribent som kan din produkt bra ligger det nära till hands att utgå ifrån hur produkten är uppbyggd. Resultat blir då en produktcentrerad manual.
Tyvärr är en produktcentrerad manual ofta svår att använda för läsaren, som istället föredrar en användarcentrerad manual. Låt oss titta närmare på de olika uppläggen.
Produktcentrerad manual
En produktcentrerad manual utgår ifrån hur produkten ser ut och är uppbyggd. Den beskriver till exempel meny för meny och vad användaren kan göra där och vad som krävs av it-personal och systemadministratörer för att det ska fungera och hur det ska underhållas.
Det är inte ovanligt att produktcentrerade manualer ser ut ungefär så här:
Det här produktperspektivet känns enklast för den som kan produkten utan och innan, till exempel den som har utvecklat produkten eller kanske den skribent som ska skriva om produkten. Det blir en slags struktur att utgå ifrån när du börjar skriva.
Men för användaren är det här perspektivet problematiskt. Det förutsätter att användaren (i fallet med en mjukvara) ser en skärmbild och ställer sig frågan “undrar vad jag kan göra här?”. Men det är ju inte riktigt så det går till, att en användare på måfå öppnar en programvara och undrar vad som går att göra. Användaren behöver utföra något och vill veta hur.
Användarcentrerad manual
En användarcentrerad manual utgår från vad användaren ska göra med produkten.
- Vilka uppgifter ska användaren utföra?
- Hur ska användaren utföra uppgifterna?
- Vad behöver användaren veta för att utföra dessa uppgifter?
En användarcentrerad innehåller ofta instruktioner i stil med den här:
Så skapar du en användarcentrerad manual
Jag tror att skribentens önskan om någon slags struktur är den främsta anledningen till att manualer ofta blir produktcentrerade. Så hemligheten bakom att skapa en användarcentrerad manual ligger i att ha en bättre metodik som hjälper dig att utgå ifrån användaren.
Mer om det berättar jag här: Kom igång med en användarcentrerad manual.