Lilla skärmdumpsskolan del 4: Markera i bilden

Pin på karta

Eftersom du vet vad du menar, så tror du att läsaren tittar på samma sak i bilden som du själv gör. 

Det är ett klockrent fall av ”the curse of knowledge” som jag har skrivit om tidigare i Måste du vara expert på produkten för att kunna skriva en manual?

För att undvika att läsaren inte förstår, eller till och med missförstår, följ tips nummer fyra av fem i lilla skärmdumpsskolan.

Tips: Markera det viktiga i bilden

Problem:

Om du bara visar bilden som den är, kanske läsaren inte förstår vad du vill visa.

Säg att du skriver så här i din manual:

”Du kan använda Preflight-funktionen i InDesign för att kontrollera att dokumentet inte innehåller fel. Det ska då se ut som i bilden nedan.”

Preflight utan markering

Då har läsaren ingen aning om var i bilden du menar att Preflight-informationen visas.

Lösning:

Markera vad i bilden du menar, och skriv gärna ut det i text också så att det blir sökbart.

Skriv istället så här:

”Du kan använda Preflight-funktionen i InDesign för att kontrollera att dokumentet inte innehåller fel. Texten Inga fel betyder att dokumentet är ok, se bilden nedan.”

Du har väl inte missat del 1, del 2 och del 3 i lilla skärmdumpsskolan?

Sedan är det dags för den sista och femte delen som handlar om att anpassa bildens storlek.

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Zooma lagom mycket

Lilla skärmdumpsskolan del 5: Anpassa storleken

Ibland visar du bara en liten detalj i bilden, ibland behöver du visa hela fönstret. Men hur stor och inzoomad bör bilden egentligen vara? Följ tips nummer fem i lilla skärmdumpsskolan

Undvik stötande innehåll

Lilla skärmdumpsskolan del 2: Visa rätt data

Ofta behöver vi som skriver manualer ta skärmdumparna i någon slags test- eller QA-miljö för att hinna få manualen klar innan mjukvaran går i produktion. Och vi har nog alla

Bild på rekursiv skärm

Lilla skärmdumpsskolan del 1: Minska fönstret

”Vi kan skicka över skärmdumpar till manualen”, hör jag ofta från mina uppdragsgivare när jag inte har tillgång till mjukvaran själv. Problemet är att de bilderna ofta är helt oanvändbara.

Hieroglyfer

Docs or it didn’t happen

”Jag lovar, vi har gjort riskanalyser.” Ett sånt uttalande räcker inte långt vid en revision, om du inte kan visa upp dokumentationen som bevisar det. Och då kan hela projektet

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.