6 olika sätt att skriva instruktioner

Illustrerad instruktion

Det finns många olika sätt att skriva instruktioner. Ett format är inte nödvändigtvis bättre än ett annat. Flera faktorer styr vilken typ av instruktion som fungerar bäst: 

  • personliga preferenser: vissa människor föredrar bild framför text, eller tvärtom.
  • användarens kunskapsnivå: första gången som du kommer i kontakt med ny funktionalitet brukar video vara jättebra. Däremot, när du senare vill gå tillbaka och kolla upp en detalj kring ett av valen så vill du inte genomlida en hel film som du inte kan styra hastigheten på. Då brukar någon slags referensinformation passa bättre.
  • användarens situation och kontext: om din användare sitter framför dator med bra uppkoppling funkar video. Men om din användare inte sitter framför skärm och måste logga in för att hitta instruktionen, då kanske en laminerad lathund på arbetsbänken är mer effektivt.
För att illustrera hur olika en och samma instruktion kan se ut, så har jag valt att visa instruktionen för att installera min hittepå-app: Exempelappen.


#1: Skriva instruktion som löptext

Först ut är den inte allför ovanliga instruktionen i ren löptext:

Instruktion som löptext

#2: Skriva instruktion som numrerad lista

Ett lite mer strukturerat sätt att skriva en instruktion är i en numrerad lista, där varje handlingsuppmaning får ett eget steg.

Instruktion i numrerad lista

#3: Skriva instruktion som numrerad tabell

Du kan skapa en tydlig layout som användaren lätt kan känna igen genom att placera instruktionen i en speciell sorts tabell. Var noga med att numrera stegen och se till att tabellens utformning skiljer sig mot andra typer av tabeller i manualen.

#4: Skriva instruktion som numrerad tabell med bilder

Bilder kan tillföra mycket i en instruktion. Det blir lättare för användaren att hänga med och förstå var i gränssnittet funktionen finns. Men för mycket bilder kan göra instruktionen utdragen, i synnerhet om bilderna är stora. Dessutom kan du få mycket jobb med att se till att alla bilderna är uppdaterade i takt med att produkten utvecklas.

#5: Illustrera instruktionen

I vissa fall är det bättre att bara illustrera och inte skriva text alls. 

#6: Animera instruktionen

Korta videoinstruktioner kan vara lättillgängligt för en ny användare. Här visar jag ett exempel på en animerad instruktion. Det går så klart att lägga till både berättarröst och textrutor i den den animerade instruktionen.

Vilket sätt är bäst?

Som jag skrev i inledningen så finns det inget universalsätt som är bästa för alla instruktioner. Jag skulle dock vilja avråda från det första formatet som jag visade, instruktion i löptext. Men det skulle inte förvåna mig om det finns personer som gillar just det formatet bäst!

Vilket sätt föredrar du?

PS.

I min webbkurs Skriv en manual går vi igenom riktlinjer för att skriva bra instruktioner som användaren förstår.

Dessutom tar kursen upp:

  • Grundläggande principer för att skriva manual
  • Knep för att avgöra vad som ska stå med i manualen och inte
  • Olika sätt att presentera fakta på bästa sätt
  • Principer för att bygga ihop och strukturera manualen 
  • Tips på layout som underlättar för läsaren att hitta och förstå

Gratis manualmall

Vi avslutar webbkursen med att du kan ladda ner en manualmall (den kan du ladda ner här utan att gå kursen).
Till sist visar jag hur du kan anpassa manualmallen till dina behov.

Gratis testlektion

Om du vill kan du kika på en gratislektion för att se om det verkar vara ett upplägg som passar dig. 

Hör av dig om du har frågor!

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

förädla din braindump

Förädla din braindump

Braindumps kan vara en guldgruva Nu kanske du som känner mig börjar undra om jag har slagit hårt i huvudet? I alla fall du som hört mig beklaga mig över

Gör dina tabeller lättlästa

Tabellen är teknikinformatörens bästa vän. Men bara om du gör den lättläst. Ett vanligt problem är att tabellen inte innehåller någon luft alls. Kanske i ett försök att spara plats?

Zooma lagom mycket

Lilla skärmdumpsskolan del 5: Anpassa storleken

Ibland visar du bara en liten detalj i bilden, ibland behöver du visa hela fönstret. Men hur stor och inzoomad bör bilden egentligen vara? Följ tips nummer fem i lilla skärmdumpsskolan

Undvik stötande innehåll

Lilla skärmdumpsskolan del 2: Visa rätt data

Ofta behöver vi som skriver manualer ta skärmdumparna i någon slags test- eller QA-miljö för att hinna få manualen klar innan mjukvaran går i produktion. Och vi har nog alla

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.