Video eller text?

Vem läser ens manualer längre – alla kollar väl på ett Youtube-klipp?
Ibland undrar jag vad jag är för någon slags uråldrig relik som skriver textinstruktioner.  Kanske publicerar jag dem dessutom som pdf! Kan det bli mossigare?

Men hur är det egentligen? Är text helt ute? Är det bara Youtube som gäller?

Fördelar med videoinstruktioner

Det råder någon slags konsensus om att du som ny användare föredrar att titta på en video, men när du är mer van användare hellre söker dig till textbaserad information. Det ligger nog en hel del i det.

En fördel med video är naturligtvis att du får en bra känsla för flöden i användningen och det du ser på skärmen går liksom automatiskt in i hjärnan. Video är lätt att ta till sig.

Nackdelar med videoinstruktioner

En nackdel med video är att det inte går att skumma lite snabbt och du riskerar att behöva titta på en hel del video och kanske slösa en massa dyrbar tid på att titta på saker som är irrelevanta. Dessutom kan du inte själv bestämma hastigheten.

Du kan delvis komma runt problemen genom att mycket noga beskriva vad som ingår i videon, samt göra filmsnuttarna väldigt korta, max ett par minuter. Väldigt få personer sätter sig och tittar på en 20-minutersfilm på vinst och förlust.

En annan nackdel med video är att de är svåra och tidskrävande (läs: dyra) att uppdatera. Du kommer i princip att behöva göra en helt ny video om något måste uppdateras. Du kan så klart återanvända manus och lite allmänna lärdomar från förra inspelningen, men annars kommer du förmodligen att få spela in en helt ny sekvens av både ljud och bild. Och redigera på nytt.

Extra lång tid tar videoinspelningen om din mjukvara innehåller olika processer och tillstånd, så att du inte bara kan börja spela in när som helst utan först måste starta en process av något slag och se till att alla parametrar visas korrekt. Om du då missar något och måste göra om kan det gå åt mycket tid och energi innan du slutligen har ett bra resultat.

Fördelar med textinstruktioner

Med textbaserat innehåll kan du som läsare skumma igenom instruktionerna och finns dessutom en tydlig struktur med väl avgränsade block med informativa rubriker så kan du snabbt hitta rätt innehåll. Du kan också söka i texten eller använda index.

I det textbaserade innehållet kan läsaren själv bestämma takten och vissa fall kan det bidra med en tydligare struktur och överblick, lite beroende på vad det handlar om.

Nackdelar med textinstruktioner

Nackdelen är såklart att det är lite svårare att ta till sig, det kräver en större ansträngning från dig som läser. Här måste vi som skribenter göra vårt bästa för att strukturera informationen och hitta ett tilltal som gör det så enkelt som möjligt för dig som ska ta del av texten. Det är trots allt skillnad på text och text.

Summering

Mina tips för när du bör använda text eller video kan kokas ner till dessa:

  • Använd video när du vänder dig till helt nya användare.
  • Använd text när du vänder dig till mer erfarna användare.
  • Använd video för att visa flöden som är svåra att visa i text.
  • Använd text för instruktioner som behöver uppdateras regelbundet.

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Elbil

Läsa, förstå och komma ihåg?

Jag fattar inte varför vår elbil inte har växlar, jag erkänner. Förut tänkte jag att den var automatväxlad, men vet numera att så inte är fallet. Den har helt enkelt

Buffe med mat

Därför ska du skriva manualen som en buffé

Jag är en förespråkare av modulär teknisk dokumentation. Varför? För att det gör dokumentationen lättare att använda, lättare att skriva och framför allt lättare att uppdatera. Hur då? Modulärt julbord

Instruktioner för att laga soppa

User stories ger dig rätt instruktioner (del 2)

User stories visar vad er produkt faktiskt ska uträtta åt användaren. Eller snarare vad användaren vill göra. Du kan nu enkelt förstå vilka instruktioner som du behöver skriva. Välkommen till

Läsare av teknisk dokumentation

Fixa dokumentationen med user stories (del 1)

User stories kan ge dig en flygande start när du ska skriva teknisk dokumentation, särskilt manualer av olika slag. Det gäller oavsett om det är grundläggande manualer till slutanvändare, integrationsinstruktioner

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.