Optimera med fingertoppskänsla eller med metodik?

“Det måste gå att hitta ett system för det här!”

Det var mitt mantra under många år. Och hittade jag ett system, ja då ville jag illa kvickt hitta ett bättre system. Jag ville ju optimera min kapacitet! Och gärna ha en tydlig metod för att skriva manual och annan teknisk dokumentation.

Men det perfekta systemet finns inte. Det har varit en närmast smärtsam insikt för mig. 

När är det ok att göra avsteg från metoden?

Ta bara en så simpel grej som att skriva instruktioner. Jag har ju en uppsättning regler för det. En regel är att alltid inleda varje steg i instruktionen med ett verb:

  1. Klicka på Öppna

En annan av mina regler är att bara ha en handlingsuppmaning per steg:

  1. Välj inloggningsmetod.
  2. Klicka på Logga in.

istället för 

  1. Välj inloggningsmetod och klicka på Logga in.

Men sedan dyker det alltid upp situationer när det faktiskt är bättre att ha två handlingsuppmaningar i samma steg, för att det blir tydligare.

Hur ska du då veta om du gör ett bra avsteg från metoden och inte bara är slö och osystematisk? Svaret är att du behöver ett visst mått av erfarenhet och talang.

Utforska ytterligheterna

När jag insåg att det faktiskt inte finns några perfekta system så svängde min pendel först åt andra hållet. För om nu system inte lösningen, ska jag bara gå på känsla och intuition? Nja, det blev inte heller helt lyckat. Det blev minst sagt rörigt.

Så nu väljer jag att se det så här:

Visst, metodik är ofullkomligt. Du kanske når till 90 procent av din potential, men inte ända fram.

Å andra sidan, med bara erfarenhet och helt utan metodik så skulle du med samma teori bara nå 10 procent, och det är ju verkligen inte heller bra. Det är alltså inte läge att helt förkasta nyttan av metodik.

Nu kanske du hävdar att du kommer mycket längre än så med endast erfarenhet och känsla. Det är ju förmodligen helt sant.

Ponera att förhållandet istället är 50/50:

Eller varför inte vända på det helt, så att metod tar dig 10 procent och erfarenhet och känsla 90?

Troligen varierar påverkan från metod och känsla från person till person.

Vad lär vi oss av detta?

Min poäng är att det spelar ingen roll hur förhållandet mellan de två är. Poängen är du behöver båda för att lyckas så bra som möjligt.

För att utnyttja din fulla kapacitet som skribent så behöver du både en solid grund av metoder och system och ett visst mått av talang, erfarenhet och fingertoppskänsla.

Om du nu läser en blogg om att skriva teknisk dokumentation så gissar jag att du gillar att skriva och kanske redan har en del erfarenhet av det. Men, vilka metoder använder du? Utnyttjar du din fulla kapacitet?

Lästips

Vill lära dig mer om olika metoder för att skriva teknisk dokumentation? Läs vidare:

Kurser  – online

Du kan också spana på om någon av mina kurser skulle passa dig:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Tips till dig som skriver lathund i affekt

Behöver dina kunder en lathund för er produkt? Eller behöver ni själva en intern lathund på kontoret för att komma tillrätta med reseräkningarna? Lathundar kan vara många olika saker. Allt

Är din dokumentation agil?

Ni har en agil utvecklingsprocess. Check. Ni har kanske till och med skickat ledningen på kurs och har nu en agil organisation i stort. Toppen! Men hur står det till

Vad kostar en manual

Vad kostar en manual?

Tid är pengar. Den största kostnaden för teknisk dokumentation är ofta tiden som skribenten lägger ner. Visst kan olika slags verktyg kosta pengar. Om du dessutom skickar manualen på tryck

Illustrerad instruktion

6 olika sätt att skriva instruktioner

Det finns många olika sätt att skriva instruktioner. Ett format är inte nödvändigtvis bättre än ett annat. Flera faktorer styr vilken typ av instruktion som fungerar bäst:  personliga preferenser: vissa

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.