Skriver du med absorptionsmetoden?

skriv lättläst

Distraherade läsare får sämre arbetsminne

Dagens läsare är distraherade och splittrade i sin uppmärksamhet. De får därmed högst begränsade arbetsminnen. Därför behöver du hjälpa dem med att hålla den röda tråden mellan olika meningar.

Så i föregående mening borde jag, om jag ska följa mina egna råd, ha hjälpt dig lite ytterligare genom att skriva ”läsaren” istället för ”dem”. För om du är lite ofokuserad när du läser så är det inte säkert att du kommer ihåg vem ”dem” egentligen syftar på. Och om läsarna måste gå tillbaka och kolla, ja då har du förmodligen tappat dem redan. Läsarna alltså.

Hinder i texten stoppar distraherade läsare

Av samma anledning, det vill säga för att inte tappa din läsares uppmärksamhet, bör du undvika alla slags förkortningar i din text. För även om det är självklart att pga betyder på grund av så lägger du jobbet på läsaren att göra den översättningen i huvudet. Det må så vara att det inte finns någon risk för feltolkning, men det är likt förbannat ett abstraktionslager som stoppar upp läsningen. Och då krävs det inte mycket för att läsaren ska klicka upp en annan flik, söka ett annat dopaminpåslag.

Jag brukar därför tänka att jag ska skriva så lättläst att läsaren bara absorberar texten utan att alls behöva tänka på läsningen.

Passar metoden dig?

Men är absorptionsmetoden för alla? Självklart inte. Det beror helt på vilken inställning du har till att skriva. Låt oss ta redan på det! Vilket påstående stämmer bäst in på dig?

A. Jag vill att läsaren lätt ska orka läsa det jag har skrivit och dessutom förstå och komma ihåg innehållet.

B. Jag vill skriva en braindump så att jag har ryggen fri sedan. Det står ju där. Och det är väl inte bara jag som ska anstränga mig?

Adjust accordingly.

Vill du läsa mer om läsbarhet?

Jag har tidigare skrivit om läsbarhet i följande blogginlägg:

Läsbarhetsindex skapar kontakt
Ordstaplingsrekord eller lättläst text?

Extra bonus!

Om du inte tycker att det räcker som motivation att läsaren ska läsa klart din text och förstå den, så läste jag nyss i ett inlägg av Mikael ÅkerbergPlease copy me att du dessutom kommer att framstå som mer intelligent!


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Tips till dig som skriver lathund i affekt

Behöver dina kunder en lathund för er produkt? Eller behöver ni själva en intern lathund på kontoret för att komma tillrätta med reseräkningarna? Lathundar kan vara många olika saker. Allt

Är din dokumentation agil?

Ni har en agil utvecklingsprocess. Check. Ni har kanske till och med skickat ledningen på kurs och har nu en agil organisation i stort. Toppen! Men hur står det till

Vad kostar en manual

Vad kostar en manual?

Tid är pengar. Den största kostnaden för teknisk dokumentation är ofta tiden som skribenten lägger ner. Visst kan olika slags verktyg kosta pengar. Om du dessutom skickar manualen på tryck

Illustrerad instruktion

6 olika sätt att skriva instruktioner

Det finns många olika sätt att skriva instruktioner. Ett format är inte nödvändigtvis bättre än ett annat. Flera faktorer styr vilken typ av instruktion som fungerar bäst:  personliga preferenser: vissa

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.