Optimera med fingertoppskänsla eller med metodik?

“Det måste gå att hitta ett system för det här!”

Det var mitt mantra under många år. Och hittade jag ett system, ja då ville jag illa kvickt hitta ett bättre system. Jag ville ju optimera min kapacitet! Och gärna ha en tydlig metod för att skriva manual och annan teknisk dokumentation.

Men det perfekta systemet finns inte. Det har varit en närmast smärtsam insikt för mig. 

När är det ok att göra avsteg från metoden?

Ta bara en så simpel grej som att skriva instruktioner. Jag har ju en uppsättning regler för det. En regel är att alltid inleda varje steg i instruktionen med ett verb:

  1. Klicka på Öppna

En annan av mina regler är att bara ha en handlingsuppmaning per steg:

  1. Välj inloggningsmetod.
  2. Klicka på Logga in.

istället för 

  1. Välj inloggningsmetod och klicka på Logga in.

Men sedan dyker det alltid upp situationer när det faktiskt är bättre att ha två handlingsuppmaningar i samma steg, för att det blir tydligare.

Hur ska du då veta om du gör ett bra avsteg från metoden och inte bara är slö och osystematisk? Svaret är att du behöver ett visst mått av erfarenhet och talang.

Utforska ytterligheterna

När jag insåg att det faktiskt inte finns några perfekta system så svängde min pendel först åt andra hållet. För om nu system inte lösningen, ska jag bara gå på känsla och intuition? Nja, det blev inte heller helt lyckat. Det blev minst sagt rörigt.

Så nu väljer jag att se det så här:

Visst, metodik är ofullkomligt. Du kanske når till 90 procent av din potential, men inte ända fram.

Å andra sidan, med bara erfarenhet och helt utan metodik så skulle du med samma teori bara nå 10 procent, och det är ju verkligen inte heller bra. Det är alltså inte läge att helt förkasta nyttan av metodik.

Nu kanske du hävdar att du kommer mycket längre än så med endast erfarenhet och känsla. Det är ju förmodligen helt sant.

Ponera att förhållandet istället är 50/50:

Eller varför inte vända på det helt, så att metod tar dig 10 procent och erfarenhet och känsla 90?

Troligen varierar påverkan från metod och känsla från person till person.

Vad lär vi oss av detta?

Min poäng är att det spelar ingen roll hur förhållandet mellan de två är. Poängen är du behöver båda för att lyckas så bra som möjligt.

För att utnyttja din fulla kapacitet som skribent så behöver du både en solid grund av metoder och system och ett visst mått av talang, erfarenhet och fingertoppskänsla.

Om du nu läser en blogg om att skriva teknisk dokumentation så gissar jag att du gillar att skriva och kanske redan har en del erfarenhet av det. Men, vilka metoder använder du? Utnyttjar du din fulla kapacitet?

Lästips

Vill lära dig mer om olika metoder för att skriva teknisk dokumentation? Läs vidare:

Kurser  – online

Du kan också spana på om någon av mina kurser skulle passa dig:

Jag hjälper dig med metoder, kunskap och erfarenheter kring produktdokumentation så att den blir både effektiv och användbar.

Fler inlägg

Elbil

Läsa, förstå och komma ihåg?

Jag fattar inte varför vår elbil inte har växlar, jag erkänner. Förut tänkte jag att den var automatväxlad, men vet numera att så inte är fallet. Den har helt enkelt

Buffe med mat

Därför ska du skriva manualen som en buffé

Jag är en förespråkare av modulär teknisk dokumentation. Varför? För att det gör dokumentationen lättare att använda, lättare att skriva och framför allt lättare att uppdatera. Hur då? Modulärt julbord

Instruktioner för att laga soppa

User stories ger dig rätt instruktioner (del 2)

User stories visar vad er produkt faktiskt ska uträtta åt användaren. Eller snarare vad användaren vill göra. Du kan nu enkelt förstå vilka instruktioner som du behöver skriva. Välkommen till

Läsare av teknisk dokumentation

Fixa dokumentationen med user stories (del 1)

User stories kan ge dig en flygande start när du ska skriva teknisk dokumentation, särskilt manualer av olika slag. Det gäller oavsett om det är grundläggande manualer till slutanvändare, integrationsinstruktioner

Musfälla

Trick för att locka information ur utvecklare

Att få fram underlag till teknisk dokumentation är verkligen en utmaning. Själv har jag provat allt. Jag har mutat utvecklare med kakor. Intervjuat stressade projektledare. Filtrerat ofantliga mängder med utvecklingsärenden

Gunilla Svanfeldt Omslag

Samtycke till marknadsföring

Vi lagrar informationen som du anger i formuläret för att kunna kontakta dig med nyhetsbrev, om uppdateringar och med erbjudanden. 

Markera kryssrutan i formuläret för att ge ditt samtycke till att vi skickar e-post till dig.

We use MailerLite as our marketing automation platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailerLite for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms of Service.